MATERIAALIT

yksilölliset tuotteet
yksilöllisistä materiaaleista


JT Yleispuukko JT käyttää tuotteissaan korkealaatuisia luonnonmateriaaleja jotka tekevät jokaisesta tuotteesta yksilöllisen. Tavoitteena on että materiaalit ovat käytön kannalta tarkoitukseen hyvin soveltuvia, kestäviä ja esteettisesti kokonaisuuteen sopivia.

JT:n käyttämistä materiaaleista löytyy niin perinteisiä suomalaisia ja hyväksi koettuja aineita kuin myös eksoottisempia raaka-aineita muualta maailmasta.


Teräksistä ja teristä
 
Terä JT-puukoissa taotaan 52100-teräksestä. Muita mahdollisia terämateriaaleja ovat mm. perinteinen damaskustaonta tai ruostumaton damaskusteräs.
kuva
Tilaustöissä on myös muita terämateriaalivaihtoehtoja. Puukoissa ja veitsissä on mahdollista käyttää mm. seuraavia terämateriaaleja:
  • Wewk 990- & Arne A1 hiiliteräkset
  • RWL-34
  • 440 bMo & Aisi 420-ruostumattomat teräkset
Miekoissa sekä muissa erityisen suurikokoisissa teräaseissa JT käyttää mm. Wewk-960 & Stenco 0,75C hiiliteräksiä sekä korkeahiilistä jousiterästä.

JT käyttää terämateriaaleina myös tarkoitukseen sopivia erilaisia kierrätysmateriaaleja
 
 


Terästen hiilipitoisuus ja muut lisäaineet
 
Teräksen karkenevuus, -kovuus- riippuu pitkälti teräksen hiilipitoisuudesta. Puukonteriin soveltuvien terästen hiilipitoisuus on yleensä 0,6 - 1,1 %. Esimerkiksi 52100-laakeriteräksen hiilipitoisuus on 1,05 %, lisäksi siinä on 1,3 - 1,6 % kromia sekä muita lisäaineita mm. mangaania, fosforia ja piitä jotka parantavat sen ominaisuuksia kuten kulutuskestävyyttä.

Miekkojen terämateriaaleina käytetään yleensä hieman puukkoteräksiä matalahiilisempiä teräksiä koska miekansäilän tärkein ominaisuus ei ole kovuus ja teränpito vaan sitkeys ja iskunkestävyys. Miekan säilän materiaalin valinnassa täytyy ottaa myös huomioon aseen käyttötarkoitus, säilän poikkileikkauksen muoto, sen elastisuus sekä historiallisen aseen toisintoa valmistettaessa myös materiaali josta alkuperäinen ase on valmistettu. Esimerkiksi Wewk-960 hiiliteräs jossa on hiiltä 0,6 % on lähempänä keskiaikaisen miekansäilän materiaalia kuin esim. korkeammin seostettu Arne A1 hiiliteräs.
 
 


Ruostumattomat teräkset ja ruostumaton damaskusteräs
 
JT:n käyttämät ruostumattomat teräkset ovat moderneja seosteräksiä jotka soveltuvat erityisen hyvin esim. metsästys- ja nylkyveitsien terämateriaaleiksi. Näiden teräksien hiilipitoisuus on samaa luokkaa kuin perinteisten hiiliterästen mutta niissä on lisäksi mukana kromia (Cr) 13 - 16 % joka tekee materiaalista hyvin korroosion kestävää. Lisäksi RWL-34 on ns. pulveriteräs jonka kiderakenne on erittäin hienojakoinen ja kulutusta kestävä.

ruostumaton damaskus-terä

Ruostumatomassa damaskusteräksessä on laminoitu pulverimuodossa yhteen kaksi ruostumatonta terästä, em. RWL-34 (C10,5 %) ja PMC-27 (C0,6 %). Happoseoksella etsattaessa PMC-27 teräksen pinta syöpyy ja damaskusteräksen kuvio tulee näkyville.

Aisi 420- ruostumaton teräs on matalahiilinen (C0,15 - 0.2 %, Cr 12 - 14 %) teräs joka soveltuu erinomaisesti keittiöveitsien, ym, viiltävään työhön tarkoitettujen terien materiaaliksi.
 
 


Damaskustaonta ja kuvion muodustuminen
 
Damaskusteräs on kahden tai useamman teräksen yhdistelmä jossa materiaalit liitetään yhteen ns. ahjohitsaamalla eli korkeassa lämpötilassa takomalla. Ahjohitsattavat materiaalit ovat yleensä erityyppisiä hiiliteräksiä mutta myös karkenematonta rautaa voi käyttää hiiliteräksen kanssa.

Perinteisesti taottu damaskus terä

Ahjohitsattua damaskusteräspakkaa venytetään takomalla jonka jälkeen se katkaistaan ja palat pinotaan uudelleen jonka jälkeen pakka ahjohitsataan uudestaan kasaan. Tätä prosessia jatketaan kunnes haluttu kerrosmäärä on saavutettu. Damaskusteräspalkkia voi kuvioida usealla tavalla. Yksinkertaisimmat tavat ovat palkin loveaminen tai kiertäminen oman akselin ympäri. JT takoo yleensä damaskusteränsä useammista erikseen kuvioiduista damaskusteräspalkeista jotka hän ahjohitsaa yhteen yhdeksi teräaihioksi.

Historiallisten miekkojen mukaan valmistetut miekansäilät ovat yleensä myös useista erikseen kerrostetuista palkeista ahjohitsattuja, ns. kuvioteräksestä taottuja säiliä.
 
 


Kahvamateriaalit ja niiden ominaisuudet
 
JT:n käyttämät kahvamateriaalit ovat pääosin erilaisia luonnonmateriaaleja. Puukon tai veitsen kahvassa käytettävä materiaali riippuu paljon siitä, mihin käyttöön tuote on tarkoitettu ja millainen kahvan rakenne on. Perinteiset kahvamateriaalit kuten visakoivu, raidan juuripahka, eebenpuu, ym. soveltuvat käytettäväksi niin niitattavissa läpiruodollisissa kahvoissa kuin ns. liimaruodollisissa kahvoissakin. Materiaalit kuten tuohi ja nahka, joita käytettäessä kahva muodostuu terän ruotoon pinotuista viiluista, edellyttävät yleensä että kahva on rakenteeltaan läpiruodollinen ja että kahvan päässä on niitattu hela. Puukkojen ja veitsien heloihin JT käyttää yleensä messinkiä tai pronssia.
kuva
Luu- ja sarvikahvat ovat yleensä yksilöitä joihin on valittu juuri tarkoitukseen sopiva kappale sarvea tai luuta. Esimerkiksi hirvensarvi on hieno kahvamateriaali, mutta itse kahvan muotoilu täytyy yleensä tehdä täysin sarven ehdoilla koska sarven kova, kulutusta kestävä pintakerros ei välttämättä ole kovin paksu. Hirvensarvi soveltuu hyvin kaiverrustyön raaka-aineeksi. Eksoottisemmat kahvamateriaalit kuten mursunhammas, puhvelinsarvi ja mammutin hammas ovat aineita joita JT käyttää pääosin tilaustöissä, mursunhammas on kaiverrustöiden pohjaksi erittäin hyvin soveltuva materiaali. JT:n käyttämä mursunhammas on pääosin antiikkista, useita tuhansia vuosia vanhaa materiaalia.

Ulkomaiset kovapuulajit kuten mm. eebenpuu, thuya, desert ironwood, cocobolo, pink ivory ja bubinga ovat materiaaleja joita JT käyttää haluttaessa tilaustöiden ja yksittäiskappaleiden kahvamateriaalina.

Puukon tai veitsen kahvassa on monesti useita eri materiaaleja: esim. visakoivua, sarvea ja tuohta, tällaisesta rakenteesta saadaan näyttävän näköinen sekä hyvin käytössä kestävä kahva.

Perinteisesti valmistettu tuohikahva on kestävä, nopeasti lämpiävä ja "ei-liukkaana" materiaalina turvallinen käytössä. Niin ikään nahkasta valmistettu kahva on erittäin kestävä, liukumaton ja lämmin. Nahka soveltuu erittäin hyvin mm. metsästysveitsien kahvamateriaaliksi.

Joissain tuotteissa kuten esimerkiksi keittiöveitsissä JT käyttää kahvoissa moderneja synteettisiä materiaaleja kuten POM-muovia, Elforyn - ja Tru Ivory norsunluuimitaatioita.
 
 


Tuppi viimeistelee kokonaisuuden
 
Puukolla tai veitsellä täytyy olla turvallinen ja käytännöllinen tuppi jotta sitä voi kuljettaa mukana ilman huolta että puukko putoaa ja katoaa. Siksi JT ompelee jokaisen puukon tupen käsin, suoraan puukon päälle ja talttaa tupen sisällä olevan puisen lestan jokaiselle terälle erikseen. Näin puukon tupesta tulee puukolle juuri sopivan tiukka, niin että tuppeen muodostuu "napsu" joka kertoo että puukko on lukittunut tuppeen.
kuva
Tupen muotoilu ja koristelu tapahtuu myös täysin käsityönä jokaiselle puukontupelle erikseen, tuppinahan ollessa kostea ja muokattavissa. Ennen kuin tuppi on valmis, JT sävyttää sen käsin ja kiinnittää siihen nahkaisen vyölenkin ruostumattomasta teräksestä tekemällään kannakkeella. Tuppi pintakäsitellään nahkarasvalla ja vahalla.

Puukontupissa käytettävä nahka on kasviparkittua nahkaa, joka kuivuttuaan pitää muotonsa hyvin. Lisäksi JT käyttää ns. "puoliparkittua nahkaa" jota on mahdollista koristella pauting -tekniikkaa käyttäen, jolloin tupen koristekuvioista on mahdollista tehdä hyvin kolmiulotteisia ja yksityiskohtaisia. Puoliparkkinahasta tehdyt tupet ovat myös erittäin kovia ja kestäviä käytössä.

Yleensä JT:n puukkojen tupet ovat ns. "takasaumaisia". Veitsen mallista ja koosta riippuen JT valmistaa myös sivusaumaisia tuppia sekä muita rakenteeltaan hieman erilaisia tuppia. Oma lukunsa ovat miekkojen huotrat jotka JT ompelee käsin useakerroksisesta nahasta.